Botmeting

Voorkom botontkalking

Een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen lijden aan osteoperose. Botontkalking is een aandoening waarbij het botweefsel zodanig is verminderd dat al bij geringe belasting een breuk kan ontstaan. Of u osteoperose krijgt of heeft wordt grotendeels bepaald door de conditie van de botten; de zogenaamde botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van een persoon rond zijn vijfendertigste levensjaar.

Meer dan 40.000 breuken (heup, wervels, polsen en armen) zijn de breukcijfers bij 50-plussers en daarnaast ook nog 40.000 andersoortige botbarsten; dat is werkelijk om versteld van te staan. Dit blijkt uit de gegevens van het CBO (Kwaliteitsinstituut van de Gezondheidszorg) te Utrecht.

Slechts ongeveer 8% wordt met behulp van een botdichtheidsmeting onderzocht op osteoperose als mogelijke oorzaak van de breuk en dit zou veel vaker moeten gebeuren. Het vroegtijdig vaststellen van de status van uw botten is van groot belang.

U kunt op eenvoudige wijze een zeer nauwkeurige botdichtheidsmeting laten uitvoeren. Deze meting wordt uitgevoerd door middel van een ultrasoon botscan. Na afloop worden het resultaat en eventuele adviezen met u besproken.

Er wordt gemeten met een hoogwaardige ultrasone scanner die is goedgekeurd door de WHO (World Health Organization), die een meer dan 90% zuivere indicatie geeft over de status van de botstructuur. De betrouwbaarheid van deze meting is vergelijkbaar met een DEXA-scan in het ziekenhuis.