tok sen METHODIEK

Wat is Tok Sen

Tok Sen is een eeuwenoude massage/therapie techniek afkomstig uit het Noorden van Thailand. Opgedane kennis werd telkens van ouder op kind doorgegeven. Daarbij had elke familie in de Lana streek een eigen specialiteit. Zo was de ene familie gespecialiseerd in het verhelpen van rugpijn en een andere familie in het verhelpen van hoofdpijn. ‚Tok’ betekent zoveel als ‚houten beitel en hamer’ en met ‚Sen’ worden de energiebanen bedoeld die door ons lichaam lopen.

De energiebanen zijn onderverdeeld in twee soorten: ‚Sen-en Yai’ (primaire energiebanen) en ‚Sen-en Yoi’ (secundaire energiebanen). De primaire energiebanen corresponderen met de verschillende weefsels, zenuwen, klieren en spieren en oefenen een directe invloed uit op een bepaald orgaan. De secundaire energiebanen functioneren als verbinding tussen de verschillende primaire energiebanen. Bij ziekte geven de secundaire energiebanen symptomen af, waaruit blijkt dat een daaraan gekoppelde primaire energiebaan niet goed functioneert. Op elke energiebaan bevinden zich zogenaamde energie punten. Deze punten kunnen de energie in het energiesysteem beïnvloeden.

Door middel van diagnose wordt bepaald waar het probleem zijn oorsprong vindt. Daarbij wordt vastgesteld welke energiepunten, door toepassing van de Tok-Sen methode, behandeld moeten worden om de energiestroom te herstellen en zodoende de klacht te verminderen of verhelpen.

De Tok Sen methodiek hanteert twee karakteristieken voor punten: „Jud Toksen-en Yaa” (de punten die de primaire energiebanen raken) en “Jud Toksen-en Yoi” (de punten voor de secundaire energiebanen).

De hamer is gemaakt van de kern van een Tamarinde boom. Om een optimaal resultaat te bereiken wordt de te behandelen plek vooraf voorzien van speciale olie.

Tok Sen massage heeft een heilzame werking op pijnlijke, stijve of overspannen spieren veroorzaakt door bijvoorbeeld zwaar tillen, intensief sporten of een verkeerde lig-, sta- of zithouding.