Triggerpoint methodiek

Wat is een myofasciaal triggerpoint
Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam.

Ze onstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Repetitive Straining Injury / Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Als een triggerpoint wordt geprovoceerd door er bijvoorbeeld op te duwen, worden de elders gelegen symptomen 'getriggerd'. In dat geval ontstaat of verergert de hoofdpijn. Dit alles door een microverkramping. Zo'n verkramping in het spierweefsel heeft o.a. als gevolg dat er een lokaal zuurstoftekort ontstaat dat deze spier stijver wordt. Dit resulteert weer in de aanmaak en opslag van talloze (afval)stoffen, welke op hun beurt weer een heel scala aan klachten kunnen veroorzaken. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden. Dit wordt mede veroorzaakt door de substantie die zorgt voor spierontspanning niet bij de juiste cellen kan komen. Dat heeft deels te maken met een overschot aan een andere stof'; in dit geval calcium. Deze stof triggert namelijk spieraanspanning. Een vicieuze/ zelfonderhoudende circel is vaak het gevolg.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het opsporen en behandelen van triggerpoints en het geven van advies voor ontspanning, oefeningen en zelfbehandeling voor thuis. Deze zelfbehandeling is onderdeel van de therapie en vergt slechts enkele minuten inspanning per dag. Het is eenvoudig te leren en makkelijk thuis toe te passen - zelfs bij rugklachten. Hiermee kunt u zelf een bijdrage leveren aan het herwinnen van uw gezondheid. Door de therapie neemt het lichaamsbewustzijn toe waardoor herstel vlotter verloopt.

Kenmerkende symptomen van een myofasciaal triggerpoint

Afgeleide pijn
Samendrukken van bloedvaten en zenuwen
Autonome effecten
Problemen met bewegen